Fotograf Gallery

2022 FOTOGRAF MAGAZINE OPEN CALL TALENTS WANTED!

Vyhlašujeme FOTOGRAF MAGAZINE OPEN CALL pro všechny profesionály*ky, amatéry*ky a studenty*ky  k zaslání fotografických projektů. Přijímáme vizuální projekty – fotografické, pohyblivý obraz, apod., které představují svébytný jasně definovaný celek mající nezávislý a nekomerční charakter. 

Vítáme všechny žánry a nejrozmanitější přístupy v rámci umělecké tvorby, protože jedním z cílů naší “Fotograf – zóny současné fotografie” je objevování talentů. Hledáme talenty jakéhokoliv věku. Talents wanted! Hlašte se!

Dva vybrané projekty budou publikovány v následujícím čísle časopisu FOTOGRAF. Magazín se ve světovém kontextu řadí mezi nejvýznamnější časopisy věnující se současné fotografické tvorbě a je v anglické verzi distribuován do 15ti zemí světa. Práce vybírá odborná porota složená z českých a zahraničních fotografů, fotografek, kurátorů a kurátorek.

Termín pro zaslání návrhů do soutěže je do 16. 10. 2022.

Podmínky přihlášení:

  • CV (životopis ve formátu .pdf v angličtině)
  • Portfolio (prezentace dosavadní práce ve formátu .pdf v angličtině, max 10 MB)
  • Projekt + obrazová část (popis projektu v maximálním rozsahu 1 500 znaků, vše v jednom souboru formátu .pdf v angličtině max. 10 MB)
  • Všechny přílohy e-mailu musí být řádně označeny názvem a jménem autora*ky – CV / Portfolio / Projekt / Jméno 
  • Návrhy posílejte na email: barbora.capova@fotografnet.cz a do předmětu e-mailu uveďte „OPEN CALL“
  • Počet projektů přihlášených jedním autorem není limitován
  • Účastnický poplatek za jeden přihlášený projekt činí 500,- Kč / 22 eur

Poplatek zasílejte na účet s poznámkou pro příjemce ve tvaru “OPEN CALL_příjmení”

Číslo účtu: 2800358798/2010

IBAN: CZ8420100000002800358798

BIC code/SWIFT: FIOBCZPPXXX 

O vítězi rozhodne mezinárodní porota sestavená z odbornic a odborníků na současnou fotografii ve složení: 

Francois Deschamps, Thale Fastvold, Verena Kaspar-Eisert, Kateryna Radchenko, Olia Triaška Stefanović, István Virágvölgyi 

Výherci budou vyhlášeni 2. listopadu 2022 na webu www.fotografmagazine.cz a kontaktováni emailem.

Pro další informace nás kontaktujte e-mailem: barbora.capova@fotografnet.cz

Představení poroty:

Francois Deschamps

profesor fotografie a příbuzných médií na State University of New Paltz ve Spojených státech, publikoval řadu uměleckých knih a kurátorsky připravil přehlídky pro FAMU a Dorsky Museum. Získal dvě stipendia od National Endowment for the Arts a také Fulbrightovo stipendium pro Mali a Českou republiku.

Thale Blix Fastvold

je norská vizuální umělkyně zabývající se především fotografií, filmem a performance. Od roku 2018 je zvolenou předsedkyní Forbundet Frie Fotografer (Norské sdružení uměleckých fotografů). Její práce jsou hojně vystavovány v Norsku i v mezinárodním kontextu, její umělecká kniha „Ghost of M“ byla představena na 57. ročníku La Biennale di Venezia v Národním pavilonu Bosny a Hercegoviny (2017).

Verena Kaspar-Eisert

je od roku 2014 kurátorkou Kunst Haus Wien a dále fotofestivalu Foto Wien, a to od jeho založení v roce 2019. Specializuje se na současnou fotografii a umění zabývající se ekologickými tématy. Je odbornicí na mezinárodní hodnocení portfolií, píše a publikuje texty, vede workshopy a je členkou různých porot.

Kateryna Radchenko

kurátorka, umělkyně, vědecká pracovnice v oboru fotografie, zakladatelka mezinárodního festivalu Odesa Photo Days a ředitelka nestátní neziskové organizace Art Travel. Účastnila se mnoha studijních programů a rezidencí jako jsou například: Villa Arson (Nice, Francie), program Gaude Polonia (Varšava; kurátor – Adam Mazur), Museum of Photography (San Diego, USA), Intercult (Stockholm, Švédsko) či projektu Curator’s Platform v PinchukArtCenter (Kyjev, Ukrajina).

Olja Triaška Stefanović

je fotografka a výtvarnice narozená v bývalé Jugoslávii a usazená v Bratislavě na Slovensku. Je absolventkou Fulbright Scholar pro rok 2022/2023. Působí jako docentka na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, kde je v současnosti vedoucí katedry fotografie a nových médií. Žije a pracuje v Bratislavě.

István Virágvölgyi

Od roku 2014 působí jako kurátor Centra současné fotografie Roberta Capy a je tajemníkem Capa Grand Prize Hungary. Od roku 2016 je kulturním poradcem Arciopatství Pannonhalma, od roku 2018 dobrovolným redaktorem digitálního fotoarchivu Fortepan a od roku 2021 členem správní rady Fotografického stipendia Józsefa Pécsiho pro mladé umělce.

Podporují

Projekt Fotograf Gallery je realizován s finanční podporou  Ministerstva kultury České republiky a v roce 2021 je podporován grantem Hl. m. Prahy ve výši 630 000 Kč.