Fotograf Gallery

Rethinking Palestine Coverage


Zahájení: 16:30

Napříč západními zpravodajskými médii nutí válka mezi Izraelem a Hamásem k zaujetí generačních a názorových pozic. Zatímco velké množství lidí umírá v blízkovýchodním regionu, svádí se boj také o současné novinářské hodnoty: nestrannost a neutralitu. Nastupující generace profesionálů*ek zpochybňují představu, že by žurnalisté*ky měli zůstat nestrannými a neutrálními, a tedy, že by ke stranám konfliktu mělo být přistupováno stejně a bez předsudků. Již během protestů spojených s hnutím Black Lives Matter, a zejména pak aktuálně s izraelskou válkou v Gaze, se vtírají otázky ohledně nebezpečí neutrality a toho, jak může být zneužita ke znejasnění situace či vytvoření prostoru pro šíření nebezpečných a nepodložených názorů.
 
Program se zaměří na pojmenování problémů, kterým západní zpravodajství čelí v případě informování o palestinsko-izraelském konfliktu ve spolupráci s arabskými (zejména palestinskými) novináři*kami, i na to, jak je odstranit. Debatovat se budou: nestrannost jako novinářská strategie; síla slov při informování o konfliktech; projekce nepochopení a dezinformací ohledně regionu do způsobu jeho mediální pokrytí; dekontextualizace Palestiny.
 

Host: Jad Salfiti (Guardian, ARTE, FT)
Moderátorka: Andrea Průchová Hrůzová

Andrea Průchová Hrůzová je socioložka (vizuální) kultury. Vyučuje na FSV UK a bádá při ÚSD AV ČR. Věnuje se výzkumu strategií dehumanizace a zjinačování v kontextu historické kultury, médií a digitálního veřejného prostoru.
— Jad Salfiti, host programu.

Podporují

Projekt Fotograf Gallery je realizován s finanční podporou  Ministerstva kultury České republiky a v roce 2021 je podporován grantem Hl. m. Prahy ve výši 630 000 Kč.